Våga hålla kvar vid ett träningsschema – om det är ett bra träningsschema med träningsprogram och övningar som tränar din kropp balanserat. Med andra ord är det viktigast att träna riktigt bra övningar, som just din kropp behöver.

Alltså – byt inte för ofta. Att hålla sig till ett och samma träningsschema en period är nämligen bra för utvecklingen.

Det är vanligt att ”hatta runt” i gymmet och träna utan att ha en genomtänkt plan. Den typen av träningsupplägg brukar inte leda till resultat, eftersom man då ofta väljer övningar som känns roliga och man redan är stark i.

De övningar som man inte är stark i, som utmanar och kanske känns obekväma – de övningarna är vanligtvis de övningar kroppen behöver som mest.

Från svag till stark

En annan anledning till att upprepa, upprepa och upprepa – är att få uppleva känslan av att utvecklas. Första gångerna man gör en övning eller ett träningsschema, är det ofta tankar i stil med ”få se nu, hur ska jag göra” eller ”vad svårt” eller ”vad jobbigt”.

Efter några gånger, brukar tankarna ändras till ”okej, jag börjar få till det” eller ”jag känner mig starkare”.

Den sortens utveckling och tankar är väldigt bra för motivationen.

”Jag har hört att det är bra att byta ofta”

Att träna för ensidigt kan leda till skador. Att exempelvis springa en runda och sedan avsluta med benböj, armhävningar och crunches.

Ja, om ens träningsupplägg ser ut på det viset – så är det bra att byta ofta.

Men om ens träningsupplägg är genomtänkt och tränar kroppen balanserat, övningar för kroppens baksida och framsida exempelvis – så är det många gånger bättre att ”nöta på” och få uppleva att man blir starkare och starkare (efter 10, 20, 30 genomförda träningspass).

”Det är kul med variation”

Förstås kan det vara roligt med variation, men genom åren har jag märkt att de som vill byta för att ”det är kul” ofta är sådana som inte riktigt orkar kämpa på tills det blir resultat.

Det är inte roligt att känna sig svag, å andra sidan blir ”de svaga länkarna” aldrig starkare om man inte bestämmer sig för att utmana dem.

Genom att byta ofta kan man liksom ”komma undan” de där obekväma övningarna…

Träningsbakgrund spelar också in

Hur ofta man ska byta träningsschema beror också på typ av träningsbakgrund, och hur länge någon tränat regelbundet på senare tid.

En som tränar regelbundet och har gjort länge, tränar ofta med bra teknik, och kan redan många övningar. Då är det lättare att byta träningsschema och ganska omgående träna de nya övningarna med rätt teknik.

Tips – byt delar

Det är alltså bra att ”våga” följa ett träningsschema i några veckor eller månader. Vill man ha variation men inte byta allt på en gång – byt delar. Allt behöver inte bytas ut samtidigt, för variation kan det räcka med att ändra ordningen på övningarna, eller fördelningen kondition och styrketräning.

Ta hjälp – för att få rätt övningar

Att träna med en personlig tränare är ofta en bra investering, på så vis får man ett eller flera träningsprogram och ett träningsschema som att fortsätta träna med själv i månader.

En PT är dock inget måste, om du gillar gruppträning är det ofta ett bra alternativ. Exempelvis Bodypump är väl sammansatt, företaget som ligger bakom kan träning. Välutbildade gruppträningsinstruktörer kan också sätta ihop gruppträningspass som innehåller övningar för både kroppens baksida och framsida.

Så kan du variera gruppträningen

Den som till exempel tränar två pass Bodypump, ett spinningpass och ett promenadpass i veckan, kan efter några veckor ändra och istället träna två spinningpass, ett Bodypump, ett pass med funktionell träning och variera promenadpassets tempo eller längd.

Lycka till! /Caroline

Secured By miniOrange