Intervaller / Fartlek

Aktiverade muskler

Intervallträning tränar främst hjärtmuskeln och förbättrar din kondition och löpning. Mycket effektiv fettförbränning.

Intervaller är när du varvar konditionsträning i olika tempon. Du kan köra kortare eller längre tempoökningar. Varva löpning i olika tempon, det går också bra att lägga in powerwalk, att varva gång och löpning är bra intervallträning.

Anpassa alltid intervallerna (all träning) efter din form, det föreligger skaderisk med att gå direkt från otränad till att springa ett tufft intervallpass.

Nybörjare på intervallträning? Börja med, fartlek – att springa en runda på tid och så försöker du förbättra tiden genom att öka tempot kortare sträckor. För varje vecka kommer du troligen att vilja springa fler tempoökningar och du kommer bli snabbare på din referensrunda.

Är du en van löpare och bra grundtränad med styrketräning så är du redo att träna intervaller i ordets rätta bemärkelse.

Spring max (85-90% av din maxpuls om du använder pulsklocka) i exempelvis 30, 40, 50 eller 60 sekunder alternativt en sträcka 100-1000 meter. Kort återhämtning av lättare jogg eller gång och på det igen (ungefär när pulsen är på 60% av maxpulsen). Du kan även träna löpning med tabata intervaller.

springa tidsintervaller