Träningsbloggen GymGlam av Caroline Nilsson

Nya Bamses Värld & en dag på Kolmården

Nya Bamses Värld på KolmårdenDjurparken Kolmården bjöd in till världspremiären av nya Bamses Värld och jag frågade familjen om de ville hänga med. Det ville de göra. Vi började så klart med att kolla in nya Bamses Värld, eftersom det var invigning och allt, och där var mycket skoj för barnen. Teatern var jättebra, jag imponerades av dräkterna men barnen hade annat fokus. Vi läser många böcker om Bamse hemmavid och ofta, så de är bekant med figurerna, teatern var om en berättelse om en försvunnen tårta. Mycket spännande :o)
Teater i Bamses VärldReinard Räv på KolmårdenVi var inte de enda som hade fått inbjudan den här dagen, det var massor med människor där, dock hade inte alla med sig regnkläder och de gjorde att det snart var gott om plats och minimala köer – som jag gillar.
Skalmans bilarFull fart i Skalmans bilarJag kan verkligen rekommendera att besöka Kolmården en dag när det ösregnar, då kan barnen varva åkattraktionerna hur många gånger som helst.

Barnen gillade att köra runt i Skalmans bilar och de hann med några rundor, Vidar åkte även Bamses båt Viktoria som är en annan åkattraktion och så åkte de karusellen med Dunderhonungsburkarna några gånger.
Söt liten stadBamses Värld är en del av Kolmården och byggd som en liten stad, Bamses, Skalmans, Lille Skutts och Farmors hus är givetvis på plats, men de är inte byggda för att leka i, mer för att gå igenom eller titta på. Jag antar att det är eftersom Kolmården är så välbesökt en vanlig dag, det är liksom skapat för att saker och ting ska flyta på och inte läge att stanna och leka, det var väl det enda som hamnade på minuslistan i Bamses Värld.

En tiger på KolmårdenVi var ensamma om att picknicka med tigrarna, där brukar det ju annars vara fullsatt. Trevligt med tigrar som sällskap. Vidar har ju lärt mig att tigrar minsann inte är några savanndjur som lever i Afrika utan att de endast lever i Asien. Jag fick mig en liten föreläsning om detta en dag när jag sa något i stil med ”här är din tigertröja, den passar väl bra nu när ni har tema savanndjur på dagis”. Jag var ju tvungen att googla lite så klart och det visade sig att Vidar hade helt rätt och att jag uppenbarligen inte är smartare än en 5-åring.

Förutom Bamses Värld så kollade vi så klart in delfinshowen också. Den var lika bra i år igen. Några nya inslag, men på det stora hela som den brukar vara. Det går ju inte att tröttna på en delfinshow, jag blir lika impad varje gång, barnen också.

en tur på KolmårdenDet var inte ens någon kö till den där linbanan som går runt hela djurparken (en vanlig dag så är det bäst att hänga på låset när djuparken öppnar och sedan jogga upp, eller ta den sist på dagen). Den rundan i djurparken är helt fantastisk tycker jag, man kommer så nära djuren och vi spekulerade i om djuren kanske skulle gått och gömt sig i ösregnet. De hade de inte…
girafferna på KolmårdenlejonpappanlejonungarnaJag fotade inte så jättemånga bilder denna dag dels för att det ösregnade och dels för att jag brukar ha lite annat att stå i på utflykt med barnen :o) Men vi såg björnar (en björn som skulle upp i ett träd), lejon, lejonungar (SÅ söta), giraffer, älgar och en massa andra. Det finns visst 700 djurindivider på Kolmården, 76 djurarter varav 38 är utrotningshotade. Vi ska till Kolmården igen i år, längtar redan. /Caroline

Struktur i din träning med PT-online

Frilansdagen på Poppius

Idag var det dags för Frilansdagen på Poppius. Jag har ju gått Poppius grundkurs i journalistik och därefter ytterligare några kurser. Det var dock första året jag var med på Frilansdagen och det var väldigt roligt och givande. Socialt också, jag träffade flera bekanta, gamla kursare och andra, kul.

Jag frilansar en del, men det är inte den huvudsakliga verksamheten i mitt företag, men jag tycker det är väldigt roligt och kommer att göra det mer igen nu när jag snart kommer att börja jobba mer timmar.

Nu är jag ju hemma med Arvid på heltid och jag trivs toppen med det, och det går oftast bra att kombinera med företagandet men jag kan ju per automatik inte jobba med allt samtidigt som jag är föräldraledig och därför har jag pausat vissa delar under småbarnsåren.

Nog om det, jag har varit på en massa föreläsningar idag. Först ut var föreläsningen ”Det här vill redaktören ha” med Camilla Björkman som är chefredaktör på tidningen Driva Eget. Jag hade ju äran att bli intervjuad i den tidningen tidigare i år och då talades vi vid på telefon, nu har vi träffats i verkligheten också, skoj.

Camilla höll en intressant föreläsning och pratade om hur viktigt det är att ”hitta sin grej” för att lyckas som frilansare och tipsade om olika sätt för att lättare charma en chefredaktör.

Därefter gick jag på ”Research på nätet” med journalisten Mikael Grill från SVT, många bra tips för att göra effektivare research, jag tackade och tog emot.

Sedan gick jag på en föreläsning om sociala medier med Ulrika Ek och redan när jag klev in i salen så förstod jag att det skulle bli en bra föreläsning. Hon hade nämligen klätt sig i den där klänningen som blev århundradets virala fenomen. Idag var den blå och svart :o)

Jag tror att få personer missade klänningen som dominerade sociala medier under en tid och som i vissas ögon var blå och svart och i andras ögon vit och guld. Hon hade den klänningen på sig alltså. Ett smart drag när man ska hålla en föreläsning med titeln ”Så marknadsför du dig i sociala medier”.

Ulrika var chefredaktör på tidningen Cosmopolitan för några år sedan och på den tiden var jag tidningens träningsbloggare.

Efter det var det dags för ”Så gör du webb-TV” med producenten Marcus Frendberg, dagens helt klart mest actionfyllda föreläsning. Jag jobbar ju en del med rörlig bild och jag började med det redan 2007, då jag producerade träningsfilmer som jag publicerade på Youtube och i min träningsblogg så klart. Jag har testat olika sätt att jobba med rörlig bild genom åren, och det är superintressant och superkul. Idag jobbar jag mest med Vimeo.

Sedan var det en föreläsning om poddar, vilket visade sig vara en poddinspelning och publiken fick titta på, det var inte det bästa upplägget på en föreläsning enligt mig och jag tappade fokus ganska snabbt tyvärr. Det hade varit bättre med en klassisk föreläsning om poddcastinspelning och lite tips och trix.

Efter det stod det paneldiskussion på agendan om ”Frilansarnas nya marknad” med Martin Schibbye (som har startat spännande, smarta Blank Spot Project), Jonas Nordling (ordförande i Journalistförbundet), Joachim Ljungquist (VD Content Central, ett företag med en intressant affärsmodell tycker jag), Maria Torshall, chefredaktör tidningen Hälsa.

Det var väl kanske inte den mest intressanta paneldiskussion jag har sett men jag tyckte det var kul att se Martin Schibbye in action, jag ser upp till sånna som han, som vågar vara på platser andra inte vågar vara på.

Min egen reflektion under dagen är att många frilansare inte inser att om man väljer att frilansa så driver man också ett eget företag. Precis som alla andra företagare så gäller det att se till att det kommer in pengar så att det går att ta ut en lön, den enda som kan göra det är den frilansande journalisten.

Då ingår saker som att sälja in sig själv och sina texter, att bygga ett varumärke och att göra en budget och se till att det kommer in pengar till företaget på olika vis. Många frilansande journalister verkar ha inställningen att ”jag vill skriva texter eftersom det är det jag är bra på och inte hålla på med annat”.

Den här inställningar har förvisso även många andra företagare också och det brukar sällan vara framgångsrikt, de som lyckas bäst brukar vara de som kavlar upp ärmarna och ser till att sätta sig in i de saker som är viktiga att sätta sig in i, även om det är tidskrävande och kanske inte alltid kul.

En annan reflektion är att få frilansande journalister verkar ha hakat på det här med content marketing, idag behöver ju var och vartannat företag en journalist för att skapa innehåll. Det är ju en stor marknad för frilansande journalister, där det dessutom finns pengar också, så att den frilansande journalisten kan fakturera ordentligt.

Dagen avslutades med att Frilanspriset delades ut, det gick till Jenny Küttim, vilken kvinna. Hon intervjuades av en annan imponerande kvinna, Alexandra Pascalidou. /Caroline
PS: GymGlam och denna blogg genomgår just nu en större ombyggnation så det kanske kan vara lite kaos här en tid.. Jag kommer att berätta när det är klart och då vill jag i vanlig ordning ha hjälp från dig att testa saker och rapportera buggar, återkommer.

Gilla GymGlam på Facebook

Nu har barnen varit till frisören igen

Vidar och Tyra nyklippta Nikita ÅkersbergaFina barnklippningarTyra och Vidar barnklippning Nikita kramasTyra har en ny kompis som heter Fanny, hon arbetar som frisör på salongen Nikita i Åkersberga Centrum. Fanny lockade håret på Tyra efter klippningen och sedan fick Tyra välja olika färger att ha i håret. Tyra pratade om hennes nya kompis Fanny resten av kvällen sen :o)

Fanny är en mycket duktig frisör, hon är åter på salongen efter andra äventyr och det tycker vi är roligt. Barnen har klippt sig på Nikita i Åkersberga Centrum (nära och bra) de senaste gångerna och alla frisörerna har varit jätteduktiga på barnklippningar. Denna gång var det Emma som klippte Vidar, han är helnöjd med både frisyr och färger. /Caroline