GymGlambloggen skrivs av Caroline Nilsson

Träningsbloggen GymGlam av Caroline Nilsson

Vilken turbulent företagarevecka!

Så här vill man inte att det ska se utAlltså, vissa veckor är det inte optimalt att vara egen företagare med en verksamhet huvudsakligen online. Den här bilden illustrerar veckan och man kan säga att det har varit strul minst sagt. En turbulent vecka i mitt liv som företagare. Så här ska inte koden ska se ut.

Glaset var helt tomt några gånger men nu är det fullt igen. Allt är ordnat och allt fungerar som det ska, men om du har noterat konstiga saker på någon av mina hemsidor denna vecka så vet du varför. Eller åtminstone på ett ungefär varför, jag ska inte tråka ut dig med alla detaljer :o)

Tur i oturen fick jag väldigt snabb och bra hjälp från en webbutvecklare som jag anlitar ibland. Tack Kent.

Nu hoppas jag på att kunna lägga all min tid på att uppdatera nya versionen av min PT-onlinesajt, den håller på att byggas om och förbättras, det är sånt som behöver göras med jämna mellanrum och nu är det alltså dags igen. Det börjar bli klart, yippi! /Caroline

Så här röstade jag i valet 2014

Nu har jag röstatJag gillar deras arbete för varje människas rätt att välja och deras initiativ för att skapa förutsättningarna för detta. Jag gillar vad de gör för miljön, klimatet, skolan, arbetsmarknaden, städerna, landsbygden och initiativet giftfri vardag med mera.

Jag gillar Annie Lööf som är en oerhört duktig politiker. En professionell ledare och förebild. En kvinna dessutom. Precis vad vi behöver i Sverige idag och inte minst i Sveriges regering.

Är det inte konstigt att Sverige aldrig haft en kvinnlig stadsminister förresten? Jag hoppas jag får uppleva det innan jag fyller 100 år. Jag gillar Fredrik Reinfeldt och tycker att han ska få fortsatt förtroende ett tag till men sedan hoppas jag på att nästa minst lika kvalificerade kandidat är en kvinna.

Jag gillar att ligga steget före, därför har jag förtidsröstat. Enkelt och bra. Jag tog med mig röstkortet och gick till biblioteket. Ingen kö, barnen var med och tyckte att det var en rolig grej.

Jag tycker det är viktigt att göra sin röst hörd. Inte minst för att andra gör det, sånna som kanske inte alls tycker som jag gör. Eller som du gör. Knasbollar exempelvis.

Det finns många mindre begåvade människor som inte kan se konsekvenserna av att rösta på ett parti med unkna värderingar exempelvis och som dessutom faktiskt stiger upp från soffan och går och röstar.

Jag vill inte att partier med unkna värderingar ska vara en del av Sveriges riksdag och på så vis vara med och leda landet Sverige.

Det är en anledning till att jag verkligen såg till att komma iväg och rösta i god tid. Jag vill vara med och påverka. Göra skillnad.

Jag förtidsröstade delvis också för att jag inte ville riskera att ”vabba” på röstningsdagen, med 3 små barn så är det svårt att planera. Dessutom känner jag inte för att rösta ihop med mina 3 små barn och hundratals andra i en och samma lokal på en och samma dag :o)

Du kan också göra skillnad. Göra din röst hörd. Genom att gå och rösta. Eller förtidsrösta.

Då gör du vad du kan för att påverka det samhälle just du lever i. Den som struntar i att rösta är en så kallad soffliggare – för att sedan sitta på samma soffa och gnälla över att skolan är si eller så, att skatterna är si eller så…

Om du inte vet vilket parti du ska rösta på – gå och rösta ändå. Ett tips är att ta ett snabbt beslut och välja ett säkert kort. Kryssa i något av de större partierna. Tänk Stefan Löfven eller Fredrik Reinfeldt – vem gillar du bäst helt enkelt? På så vis slipper du hoppa över röstningen på grund av beslutsångest. Man behöver inte sätta sig in i varje kärnfråga för att rösta. Framför allt så är du med och balanserar knasbollarnas röster :o)

Jag röstade på Centerpartiet. Kom ihåg att göra din röst hörd också. Senast på söndag. /Caroline

När Expressen försökte övertala mig

jag pratar i telefonen med två olika personen från ExpressenTvå personer från Expressen försökte övertala mig att ställa mig bakom deras drömsiffror för viktminskning. Artikeln handlar om promenadträning och skulle publiceras i en bilaga nu i helgen.

Som du ser i mejlet nedan från den frilansande reportern, så är artikeln klar och det handlar nu om en sista komplettering från redaktionen. Tidningen vill att det ska utlovas viss viktminskning på en viss tid i artikeln.

Innan intervjun förklarade jag noga att jag inte ville ställa upp som träningsexpert i artikeln om det handlade om att utlova viktnedgång på en viss tid.

Viktminskning är mycket individuellt och påverkas av många faktorer – det handlar om mer än promenadträning och kost. Exempel på andra faktorer är träningsbakgrund, kroppssammansättning, sömn, stress, basal förbränning, livsstil i övrigt.

På grund av detta går det inte att sätta tidsbestämda viktmål eller förvänta sig resultat på en viss tid. Därför går det inte heller att utlova viktminskning på en viss tid.

Sund viktminskning är en process som tar månader och det blir vanligtvis inte märkbara resultat varje vecka, trots att den som vill gå ned i vikt genomför de planerade träningspassen och äter regelbundna och näringsrika måltider.

Jag har själv gått ned i vikt 3 gånger de senaste fem åren, 5-10 kilo varje gång och det har alltid tagit mig månader. Promenadträning och bra kosthållning har varit två viktiga inslag. Viktminskning tar alltså tid även för den som kan en hel del om kost och träning och vet precis hur den behöver göra för att gå ned i vikt.

Idag är nästan hälften av Sveriges befolkning i åldern 16-84 år överviktiga. Det är ingen nyhet att den som är överviktig har en ökad risk att drabbas av allvarliga sjukdomar och kanske lämna sina vänner och släktingar alldeles för tidigt.

Flera miljoner människor är alltså överviktiga i Sverige idag. Många av dem vill gå ned i vikt men vet inte hur. Det här känner den aktuella kvällstidningen till.

Många övervikts försöker gå ned i vikt men ger ofta upp innan det blir resultat. Många förväntar sig att gå ned i vikt snabbare än det är möjligt i verkligheten.

Många som tränar med mig har tidigare gjort otaliga försök att gå ned i vikt och misslyckats, en vanlig orsak är fel förväntningar när det kommer till förväntat resultat.

En anledning till att så många har fel förväntningar när det kommer till viktminskning är att en kvällstidning som Expressen utlovar viktminskning från den ena veckan till den andra. Det inger alltså felaktiga förväntningar och falska förhoppningar hos människor.

När den frilansande reportern hörde av sig för att kvällstidningen ville göra ett tillägg i artikeln och utlova viktminskning med upp till ett kilo eller ett halvt kilo i veckan, så sa jag så klart nej.

Jag förklarade jag ännu en gång att det inte går att förvänta sig resultat från den ena veckan till den andra eller märkbara resultat per vecka.

Då ringer en annan person upp mig från samma tidning och försöker övertala mig (en redaktör från redaktionen).
– Våra läsare vill gå ned i vikt, säger redaktören på redaktionen.

Jag förklarar för redaktören att om tidningen verkligen vill hjälpa läsarna att gå ned i vikt så kan de göra det genom att skriva som det är. Att viktminskningen tar tid, istället för att skapa skyhöga förväntningar hos läsaren genom att utlova viss viktnedgång med siffror och ett visst antal kilon på en viss tid. Det leder bara till att läsarens motivation försvinner efter några veckor eftersom resultatet inte kommer som utlovat.

Det är väldigt vanligt att någon som vill gå ned i vikt har för höga förväntningar när det kommer till hur snabbt det blir resultat och därför tappar motivationen efter några veckor och ger upp.

Däremot, den som i förväg vet att det kommer ta månader att gå ned några kilon, eller en klädstorlek eller så pass mycket i vikt att förändringen syns – har lättare att nå sitt viktminskningsmål.

Det är alltså lättare att hålla motivationen uppe och lyckas med sina träningsmål med rätt förväntningar i förväg.

Redaktören från kvällstidningen tycker att jag är besvärlig. De hade ju deadline samma dag. Hen är stressad och försöker övertala mig att det ändå ska stå siffror i artikeln.

Jag säger att det blir inga siffror av den typen i en artikel där jag medverkar som träningsexpert och föreslår att de kan skriva ”gå ned i vikt med promenader” istället. Hen säger att det blir minsann visst siffror.

Jag ber då redaktören ta bort mitt 4-veckors promenadprogram som jag har gjort till läsarna och stryka artikeln helt eftersom det är jag som är källan till allt som står i artikeln.

– Då gör vi artikeln med en annan träningsexpert, säger redaktören surt.
– Gör det, säger jag.

Jag vill ju inte att läsaren ska följa mitt promenadprogram i exempelvis 4 veckor med förhoppningen att gå ned 2 eller 4 kilo i vikt. När jag vet att det kommer ta längre tid än så för de allra flesta av Expressens läsare.

Halva Sverige behöver inte vara överviktiga. Jag vill göra skillnad och faktiskt hjälpa människor att nå sina träningsmål, det är ju därför jag har arbetar med träning.

Jag tycker att Expressen, som också skulle kunna göra skillnad om de skulle vilja, eftersom de har så många läsare, också borde verka för en bättre folkhälsa här i Sverige.

Om Expressen börjar skriva artiklar som faktiskt hjälper läsarna att nå sina träningsmål så tror jag att det skulle leda till försäljningssiffror som skulle vara lika uppåt som deras glada och välmående läsare. /Caroline

Uppdatering söndag 7/9: På tidningens omslag stod ”tappa 1 kilo i veckan” och artikeln gjordes med en ”expert” från gymkedjan Sats, delar av artikelns originaltext återanvändes rakt av. Jag kunde ju så klart inte låta bli att tjuvläsa tidningen. Många har spridit detta via sociala medier, tack för att ni också försöker göra skillnad. /Caroline
mejlet från Expressen