Vi smygstartade jullovet redan i måndags och åkte direkt till Idre efter morgonens luciafirande på dagis. Vilken vecka!

Jag åkte skidor för första gången sedan Arvid föddes, har alltså inte åkt på 2 vintrar dels eftersom det varit mycket annat att rodda med, en bebis inte minst men också för att Vidar helst velat åka heldagar och det tycker jag gärna att han kan få göra om han vill. Då åker han med Erik som är en mycket duktigare skidåkare än jag.

Själv är jag inte bra på att åka skidor och känner mig inte alls redo för att åka med barn på det vis Erik gör. Erik tävlade i slalom som ung och har åkt väldigt mycket skidor i sina dar.

Denna gång åkte jag med Tyra förvisso, så det var också premiär, att åka med barn och det var inte enkelt. Tyra har tyckt att det varit läskigt med skidor hittills men nu börjar hon sakta men säkert börjar tycka det är roligt.

Tyra satte ord på mina tankar som jag själv hade när jag lärde mig åka skidor (vilket var nu i vuxen ålder, Erik lärde mig under några dagar i Chamonix vintern 2008/2009), hon sa: ”Håll i mig hårt så att jag inte åker all världens väg.”

Hon tror alltså att hon ska åka störtlopp rakt ned om jag släpper henne, vilket var exakt det jag också trodde innan/när jag lärde mig.

Jag råkade köra in i ett staket med henne, ett sånt där mjukt staket i nät förvisso men ändå, nere vid liften i barnbacken, och det gjorde inte saken bättre. På grund av ren klantighet från min sida och efter det ville Tyra bara åka med Erik.

Tyra gillar fjällen men har alltså hittills föredragit att leka i snön, åka snow racer och stughäng framför skidåkning, men under veckan har intresset för skidåkning växt. Hon var i backen 3 timmar sista dagen och det är rekord. Hon ville alltså vara i backen i 3 timmar, det var alltså inte någon som tvingade henne :o)

Arvid tyckte det var jätteroligt att åka skidor, han tog på sig pjäxorna flera gånger om dagen och ville åka mest hela tiden, men har blir rätt trött i benen, han är trots allt bara 2 år, men det är roligt att han gillar det eftersom det betyder att vi kan vara ute längre stunder hela familjen snart. Vidar var också på det viset när han var i den åldern och har sedan dess varit väldigt intresserad.

Jag tror förresten att intresset för skidåkning har mer med kroppens styrka att göra än åldern. Vidar och Arvid är båda stora och starka för sin ålder och har alltid varit. Tyra är liten och smal för sin ålder, och då är det inte konstigt att man kanske inte tycker det är så skoj att ha stora pjäxor på sig och åka skidor utför på det viset (hon älskar längdåkning).

När hon åkte med Erik förra året så hängde hon mer i hans armar än stod på skidorna, hon hade liksom inte krafterna att stå själv och åka och då tyckte hon inte att det var roligt. Men som tur är så är det ju massor med annat att göra i fjällen också, annat än utförsåkning. Det finns ett väldigt bra badhus inte minst, där badade vi varje dag även denna gång, jätteroligt.

Vi har varit i Idre förr, vi brukar passa på veckorna innan påsklovet, då har de specialveckor för barn i förskoleåldern och många roliga aktiviteter. Rekommenderas!

Jag har skrivit om tidigare resor här:
Hälsningar från Idre (2014)
Barnkalasveckor i Idre (2015)
och
Badhuset i Idre måste vara ett av de bästa (2015)

Idre har förresten väldigt bra service (det är inte en del av Skistar och det märks hehe), Idre är familjärt och väldigt trevligt. Till exempel så lärde sig Madeleine i barnliften sig barnens namn och kände igen dem från dag till dag och erbjöd sig att gå med Tyra upp i liften om hon vill testa att åka själv och så vidare.

Erik och Vidar fick lift av personal med skoter när de skulle till backen ibland, de stannade alltså och frågade om de ville ha lift (alla skidliftar var inte öppna så det var lite promenad ibland) (men det får man räkna med om man åker försäsong).

Veckans höjdpunkt för min del var att åka med Vidar. Han är så pass bra på att åka skidor nu så att jag kände att jag vågade ge mig iväg själv med honom. Vidar åker helt själv och klarar alla typer av liftar och hittar i Idres liftsystem, så han visade mig runt.

Att åka med honom är som att åka med en vuxen, helt otroligt roligt, jag är verkligen imponerad. Grejen är ju att jag själv är en så pass osäker skidåkare, hade jag varit något mer erfaren så hade jag åkt mer med barnen i sele och så vidare också, men jag har tidigare inte velat utsätta dem, mig själv och alla andra i backen för det :o)

Vidar var så snäll när vi åkte, som han alltid är, när vi åkte knapplift upp första gången så vänder han sig om och gör tummen upp åt mig. Sedan åker vi blåbärsslingan ned och han stannar ganska många gånger och ger mig beröm.

Andra gången vi åker blåbärsslingan ned stannar han inte alls, jag får åka mitt snabbaste för att hänga med. Jag som trodde att så som han åkte första gången var hans åkstil, att han alltså åker och stannar om vart annat. Men det var visst bara för att kolla att jag var med.

En gång när Vidar och jag skulle åka knapplift så tar han sig på själv utan problem i vanlig ordning och jag missar först den ena liften och sedan den andra och då kom liftpersonalen och hjälpte till. Jag gled liksom bakåt, och liftpinnarna åkte framåt och jag fick liksom inte till det, däremot hann jag bli lite stressad över att Vidar är där i liften och åker längre och längre bort. Det var det första han berättade för Erik sedan :o)

Vidar och jag hade bland annat en förmiddag i backen med sol och backarna för oss själva, ett minne för livet. Det var bra hela veckan, men den förmiddagen var verkligen speciell.

Lördagen var sista skiddagen för oss, då hade de öppnat Askeslingan och ännu fler backar. De backar som var öppna tidigare under veckan räckte gott och väl för oss. Jag kan tänka mig att julen och nyår kommer bli härlig i Idre.

Det var väldigt roligt med snö, särskilt för barnen som längtat så. Nu kommer vintervyer och bildregn från vinterland. /Caroline Tyra drar Arvid på snow racernRoliga lekparken vid skidbacken i IdreSnowracer är alltid lika skojLeka i snönÅker lift i barnbackenmer lek i snönbygga koja i snönVinterns första snögubbeVidar och jag på toppenVintervyNu åker vi blåbärsslinganTyra Erik Vidar

Secured By miniOrange