Jag var på en frukostföreläsning på Poppius som de kallade ”Skriv bättre och tjäna mer pengar”. Cecilia Bertilsson som föreläste var mer inne på ”skriv bättre och spara pengar” och så talade hon om tidsbesparing och om positiva miljöeffekter av språkarbete. Genom att skriva klartext så går det åt färre papper till ett utskick till exempel.

Cecilia arbetar även på Energimyndigheten och hon berättade om hur de arbetar med språket för att vara uttrycka sig kort men tydligt. Bland annat genom att använda en enklare ton och ibland skriva ”vi” istället för Energimyndigheten.

Särskilt myndigheter och kommuner verkar ha en förmåga att vara långrandiga.

Ett exempel på föreläsningen var en person som hade ansökt om bygglov och fick ett brev på 4 sidor från kommunen och när hon hade läst brevet visste hon fortfarande inte om hon hade fått bygglov eller inte. Det var omöjligt att tyda.

Ett annat exempel var från 2003 och när Försäkringskassan skickade ut ett obegripligt brev till pensionärerna som inleddes med:
Garantipension kan inte betalas ut eftersom storleken på de pensioner som ingår i beräkningsunderlaget överstiger den nivå som ger rätt till garantipension.

Sedan listades ett gäng lagparagrafer. Större delen av landets pensionärer trodde att de inte skulle få mer pension och ringde till Försäkringskassan. Cirka 15 personer jobbade heltid i cirka en månad enbart med att besvara dessa telefonsamtal.

Om brevet hade varit skrivet i klartext hade telefonisterna kunnat arbeta med något annat mer produktivt under den tiden. Klartext hade sparat mycket pengar för Försäkringskassan den gången.

Försäkringskassan lärde sig dock av misstaget och satte igång med språkarbete internt och idag är de ledande i sitt sätt att kommunicera.

Ett annat exempel var Norrköpings kommun. De minskade sin pappersanvändning rejält med språkarbete, bra för miljön alltså.

Kontentan av föreläsningen, som var ett smakprov på Poppius kurs ”Skriv bättre i jobbet” var att det går att spara pengar och verka för bättre miljö genom att lära sig att skriva bättre. Dessutom besparar man ju läsaren tid genom att skriva bättre och det är ju också bra.

Cecilia tipsade om Svarta Listan, för den som skriver byråkratsvenska och konkreta ord att ersätta svårlästa ord med.

Den är för jurister till exempel och eftersom jag själv har en juristutbildning så tycker jag att det är en bra grej. Det har hänt att jag skrivit svårläst byråkratisvenska själv (i mitt ex-jobb exempelvis, efter 4,5 år på juristlinjen så är det liksom lite svårt att låta bli). Numera är jag medveten om det och gör mitt bästa för att skriva lättläst.

Det går alltid att bli bättre. Själv jobbar jag ständigt med förbättra mitt språk, jag går på kurser och föreläsningar och läser böcker i svenska.

När Erik och jag nyligen hade börjat dejta och skulle spendera några dagar på segelbåten så hade jag packat med mig 7 böcker i svenska, grammatik och skrivregler och sånt. Typiskt mig.

Han höjde på ögonbrynen medan jag tänkte att det troligen skulle finnas oändligt med tid att läsa på en segelbåt. Så här i efterhand kan jag förstå att det kanske inte var jättecharmigt :o)

Jag har gått Poppius Grundkurs i praktisk journalistik och rekommenderar den, de har öppet hus 20 april om någon är intresserad av att höra mer. Har även gått andra kurser där som varit givande.

De har gratisseminarium ibland också och det var ett sånt jag var på denna gång, jag tycker det är ett snabbt och bra sätt att få en inspirationskick till skrivandet.

Jag fick sällskap av min helt nya bekantskap Malin Nylén, hon bloggade också om föreläsningen och listar Cecilias skrivtips också.
/Caroline
PS: På tal om kommuners sätt att kommunicera så skrev jag om ”se till att rätt sambo är registrerad” en gång, jag skrattar åt det bara jag tänker på det fortfarande :o)

Secured By miniOrange